Nieuws

Mode, toen en nu

Mode heeft alles te maken met kleding. Desondanks is niet alle kleding per definitie mode. Mode is eerder een stijl van kleding die we op een bepaald moment mooi vinden. Kleren kunnen met andere woorden ‘in de mode’ zijn. Dan zijn ze in of juist uit. Bovendien is mode meer omvattend. Niet alleen kleding kan in de mode zijn. Mode kan daarnaast ook te maken hebben met sieraden, zonnebrillen of kapsels. Daar komt nog eens bij dat de mode altijd onderhevig is aan bepaalde trends. Doorgaans worden trends weer gestart door een trendsetter. 

Geschiedenis

Kleding heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in sociale kringen door de eeuwen heen. Zo droeg de adel in de middeleeuwen bijvoorbeeld al prachtige kleding om hun rijkdom te tonen. Deze kleding werd doorgaans op maat gemaakt door een kleermaker. De kleding was overigens echt niet gemaakt om in te werken. Dat was ook niet erg, de adel maakte immers de handen niet vuil. Het gewone volk droeg daartegenover zeer eenvoudige kleding. Ze droegen deze kleding net zolang tot alles versleten was. Kortom, aan iemands kleding kon je de positie in de maatschappij zien. Op basis van de kleding was gelijk te zien of iemand arm of rijk was.

Hoe ontstaat mode?

Wie bepaalt nou wat mode is? Mode wordt deels gemaakt en deels ontstaat het vanzelf. Mensen in de modewereld proberen ervoor te zorgen dat bepaalde kleding in de smaak valt. Zij ontwerpen de kleding die volgend jaar in de winkel komt en dus mode wordt. Maar het kan ook op een andere manier gaan. Bijvoorbeeld als veel mensen op iemand willen lijken, maar er zijn ook andere manieren. Soms ontstaat het simpelweg. Een goed voorbeeld hiervan is de afgezakte broek. Deze kledingstijl vindt zijn oorsprong in de hiphopwereld. De hiphoppers hebben het vervolgens weer overgenomen uit de Amerikaanse gevangenissen. Gevangenen krijgen immers kleding in uniforme maten. Doorgaans is dat niet de juiste maat, maar juist enkele maten te groot. Bovendien is een riem in de gevangenis niet toegestaan was. Daardoor zakte de broek van het gevangenisuniform gemakkelijk af. Het resultaat is een afgezakte broek en een duidelijk zichtbare onderbroek.

Merkkleding 

De andere manier is dus door de modehuizen ofwel de merken. Er bestaan vandaag de dag veel kledingmerken. Een deel daarvan richt zich slechts op enkele soorten kleding of accessoires, bijvoorbeeld voornamelijk ondergoed of veelal tassen. Weer andere zijn bekend geworden met schoenen, maar hebben de lijn uitgebreid met shirts en jeans. Een van de grote merken die je overal tegenkomt is Dsquared2.

Dsquared2 is het label van de Canadese tweeling Dan en Dean Caten. De broers trokken in 1991 naar Milaan om hun modehart te ontwikkelen. Hier werkten ze samen met verschillende grote modehuizen om hun eigen mannencollectie te lanceren. Bijna negen jaar later volgde een dameslijn. Mede doordat bekende sterren als Madonna het merk omarmde, vestigden de gebroeders Caten snel hun naam in modeland. Luxe streetwear gekenmerkt door eigenzinnige spot en oog voor detail is de handtekening van het label. 

Laat een antwoord achter