Nieuws

Je zoon leren fietsen

Voor alle ouders is het natuurlijk een realiteit dat hun kinderen opgroeien en nieuwe dingen leren. Het begint bij kruipen, lopen, praten en zelf naar de wc gaan. Maar rond 5-jarige leeftijd komt er een nieuwe vaardigheid bij die je kind zal gaan leren, fietsen. Wij Nederlanders fietsen overal heen en fietsen op vakantie vaak door. Het is heel normaal om dagelijks een uur naar school, studie of werk heen en terug te fietsen in ons kleine platte landje. Daarom is het belangrijk dat je kind goed leert fietsen. Ikzelf ging op zesjarige leeftijd al snel zelf naar school heen en weer fietsen.

Beste manieren

Nu ik zelf vader ben was het tijd om mijn eigen zoon te leren fietsen, dus ik kocht een jongensfiets voor hem. Ik vond het eigenlijk nog best spannend om hem te leren fietsen. Ik kon mezelf helemaal niet meer herinneren hoe ik het zelf heb geleerd. Wat ik wel nog herinnerde was dat ik een tijd op trainingswieltjes reed. In dit artikel bespreek ik de beste manieren om je zoon te leren fietsen.

Het eerste wat je natuurlijk wilt besluiten is op welke leeftijd je je kind wilt leren fietsen. Over het algemeen is de logische gedachte om te wachten tot je kind oud genoeg is dat je zeker weet dat het kind genoeg ontwikkeld is. Als je zoon nog amper loopt is leren fietsen waarschijnlijk te veel. Maar je kunt ook je kind te laat leren fietsen. Kinderen hebben een bepaalde periode waarin ze heel open zijn om nieuwe dingen te leren, en makkelijker met tegenslagen omgaan.

Vallen en opstaan

Wanneer kinderen ouder worden krijgen ze net als volwassenen meer ego. Als ze dan leren fietsen en vallen kunnen ze snel ontmoedigd raken. Over het algemeen gesproken is de beste leeftijd tussen de 5 en 6 jaar oud. Nu wil ik verder ingaan op hoe je je zoon leert fietsen.

Sommige ouders denken dat het makkelijker is om je kind op gras te laten fietsen. Als het kind dan valt, valt hij minder hard. Maar in werkelijkheid maakt dit het harder voor het kind om te leren fietsen. Daarom is het beter om gewoon op vlak asfalt te leren fietsen. Een parkeerplaats is altijd een goede plek. Een andere vraag is tot in hoeverre je je zoon vasthoudt tijdens het fietsen. Over het algemeen kun je beter niet hem bij het stuur vasthouden. Je wilt hem zelf laten sturen. In plaats daarvan kun je hem ondersteunen door je handen op zijn rug en/of borst te houden.

Geef een reactie