Zakelijk

De volgende stap

De tijd van je hele leven bij dezelfde werkgever werken, liggen inmiddels al ver achter ons. Het is nu heel normaal om na een paar jaar om je heen te gaan kijken voor een volgende stap. Sommige mensen maken zich zorgen over hoe dit op hun cv overkomt. Roept het geen vragen naar je betrouwbaarheid op? Maar er is niets mis mee om je te willen ontwikkelen. Dat kan niet altijd binnen het bedrijf waar je werkt. Ook kunnen wensen en interesses door de jaren heen veranderen. Wat je vijf jaar geleden wilde, kan inmiddels iets heel anders zijn. Juist door bij verschillende bedrijven en organisaties te werken, kom je erachter wat er bij jou past. Wat voor soort bedrijf spreekt je aan en in welke sfeer gedij je goed? Wat zijn jou capaciteiten en kwaliteiten? Werk je graag voor jezelf of voor een werkgever? Dat zijn allemaal belangrijke vragen om de juiste baan voor jou te vinden. En als je eenmaal een baan vindt waar je je goed bij voelt, zal je waarschijnlijk ook lang bij dat bedrijf blijven werken. Zolang jij weet waarom je bepaalde stappen hebt gemaakt, hoef je ook niet bang te zijn over vragen daarover. Je kan dit prima verantwoorden. Graag geef ik wat tips over wat voor stappen je kan ondernemen om erachter te komen wat je kan en leuk vindt en de juiste baan daarbij te vinden.

Eerste stap

Als je niet zo goed weet hoe je je verder wil ontwikkelen, maar alleen weet dát je dat graag wil, is het belangrijk jezelf wat vragen te stellen. Pak je cv erbij en ga je opleidingen en werkervaringen langs en bedenk daarbij per item wat je eraan beviel. Wat vond je leuk om te leren en waarom? Wat sprak je aan in dat bedrijf en die functie en wat niet? Schrijf alle positieve en negatieve punten die je te binnen schieten op. Doe dit ook met bijvoorbeeld activiteiten op sociaal en sportief gebied. Zo kan het zijn dat je het bijvoorbeeld leuk vindt voor een grote groep mensen te koken of voor familie en vrienden uitjes te organiseren. Misschien heb je bepaalde hobby’s gehad of beoefen je deze nog die ook wat zeggen over wie jij bent en wat je belangrijk vindt. Ook is vrijwillig werk belangrijk. Als je alles bent nagegaan, lees je alle punten door die je hebt opgeschreven. Vaak valt er een rode lijn uit te destilleren: dingen die je meerdere keren hebt opgeschreven. Zo kom je erachter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Onderstreep de belangrijkste punten of vat ze voor jezelf samen in een alinea. Dat is ook goed straks voor een sollicitatiegesprek, want nu kan je heel duidelijk aangeven waarom die ene functie je aanspreekt en wat je te bieden hebt. Het belangrijkste resultaat is dat je een goed beeld hebt gekregen van waar je nu staat en misschien brengt je dat op ideeën wat je nu mist. Waar je je naartoe wil ontwikkelen.

Tweede stap

Nu je een idee hebt waar je nu naar op zoek bent in een baan en bedrijf, kan je op internet gaan zoeken naar vacatures. Praat er ook met vrienden, familie en kennissen over. Er is vast wel iemand die iemand kent waar je een oriënterend gesprek mee kan voeren. Ook is het slim om contact op te nemen met een recruitment bureau. Zij kunnen op ideeën komen waar je zelf niet aan hebt gedacht en ze hebben een groot netwerk, zodat ze je snel met iemand in contact kunnen brengen. Ga de uitdaging aan en ga aan de praat met mensen. Voor je het weet, heb jij die leuke baan waar je naar op zoek bent!

Geef een reactie