Nieuws

Tips om je afvalbak schoon te houden

Het hoort er bij: Je huis schoonhouden, je keuken schrobben en je afvalbakken legen. Maar op de 1 of andere manier vergeten veel mensen hun afvalbakken ook schoon te maken. Het is natuurlijk niet je favoriete bezigheid. En voor de mensen die hem wel regelmatig schoonmaken, hoe zorg je er dan voor dat hij schoon blijft?

Vieze luchtjes voorkomen

Allereerst is het belangrijk dat je vieze luchtjes voorkomt. Want niemand wil dat zijn of haar gasten bij je thuiskomen in een stinkende keuken. Een afvalbak is een broedplaats van bacteriën en schimmels, door de combinatie van verschillende etensresten. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt  letten om een stinkende prullenbak zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Je afval scheiden is belangrijk om schimmels te voorkomen. Vooral GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval) gaat snel rotten, wat het de grootste boosdoeners maakt voor nare geurtjes. Daarom is het aan te raden om het afval in een klein bakje te verzamelen en daarna in een grotere GFT-bak weg te gooien, op een andere plek dan in de keuken. Maak daarnaast gebruik van een biologisch afbreekbare afvalzak (speciaal voor GFT-afval), dan blijft de binnenbak ook schoner. Je kan ook op zoek gaan naar een dichtsbijzijnde buurttuin waar je je GFT-afval kan doneren. Zij kunnen wel wat extra bemesting gebruiken!
  • Als je afvalbak blijft stinken, kan je ook een geurfilter nemen. 
  • Wil je geen geurfilter kopen, maar wel iets doen aan nare luchtjes? Gebruik dan een ouderwets middeltje zoals baking soda.

Je afvalbak schoonmaken

Wat is nu de juiste manier om je afvalbak schoon te maken? Je kunt hem natuurlijk gewoon even onder de douche zetten met een flinke scheut afwasmiddel erin. Maar vergeet daarbij niet het deksel en andere onderdelen schoon te schrobben. Maak de prullenbak schoon met een werkdoek en een schoonmaaksopje. Vervolgens droog je deze af en plaats je een nieuwe afvalzak in de bak. Zorg er trouwens wel voor dat je het juiste formaat afvalzak gebruikt. Wanneer je een te kleine zak hebt, zakt hij namelijk naar beneden in de emmer en wordt het al gauw een zooitje. Een te grote zak blijft juist klemzitten in de bak, waardoor je hem moeilijk kunt verwijderen. Dit kan scheuren tot gevolg hebben en dan ben je nog verder van huis. Wat is dan het juiste formaat afvalzak? Je zou zeggen dat de maat van de afvalzak hetzelfde is als de maat (of inhoud) van de afvalbak. Helaas gaat dit niet op. Een afvalzak moet minimaal 30% groter zijn dan de afmetingen van de afvalbak.

Met bovenstaande tips moet het goedkomen met het schoonhouden van je afvalbak!

Geef een reactie